Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: de Belastingdienst. Maar hoe zit dat met crowdfunding? Gelden er speciale fiscale regels voor deze alternatieve financieringsvorm? Veel mensen die starten met een crowdfundingcampagne denken in eerste instantie niet aan de fiscale zaken die daarbij komen kijken. Toch is het een belangrijk punt om rekening mee te houden: want wie zijn of haar belasting niet betaalt, kan rekenen op een boete.
Fiscale regels voor crowdfunding
De Belastingdienst zegt het volgende over crowdfunding: “Crowdfunding kent vele verschijningsvormen en variaties, die allemaal weer andere fiscale gevolgen kunnen hebben. Laat u dus goed adviseren voordat u als initiatiefnemer of geldgever deelneemt aan een crowdfundingproject.” Crowdfunding via het uitlenen van geld (loan based) en via het investeren in bedrijven door aandelen te kopen (equity based) staat bovendien onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit betekent dat deze vormen van crowdfunding onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) vallen en De Nederlandse Bank (DNB) en de AFM bevoegd zijn om deze investeringen in goede banen te leiden. Bij donaties en reward based crowdfunding is hier geen sprake van en is er geen vergunning of ontheffing van de AFM nodig.
Europese regelgeving
De afgelopen jaren is crowdfunding een stuk volwassener geworden. Om die groei door te laten zetten en de markt transparanter en minder risicovol te maken heeft Europa besloten om crowdfunding te gaan reguleren. In 2021 is er een pakket maatregelen opgesteld waar de financiële autoriteiten van de verschillende landen hun beleid op moeten maken. Zij gaan de crowdfundingplatforms (nog) beter controleren en dat zal ongetwijfeld consequenties gaan hebben op de voorwaarden, die de platforms stellen aan de projecten. Hoe dat er precies uit komt te zien zal in de loop van 2022 duidelijk gaan worden.
Crowdfunding en de boekhouding
Ondanks dat crowdfunding door middel van donaties met of zonder tegenprestatie niet onder de Wet op het financieel toezicht vallen, is het wel nodig om het ingezamelde geld in de boekhouding te verwerken en aan te geven bij de Belastingdienst. Crowdfunding via donaties is een gift, maar wordt door de fiscus gezien als omzet. En deze omzet moet worden aangegeven voor de inkomstenbelasting. Verder heb je bij donaties ook te maken met het Schenkingsrecht. In de meeste gevallen zullen de bijdrage in een campagne onder het vrijgestelde bedrag blijven, maar blijf hier wel alert op.
Reward based crowdfunding – een donatie met een tegenprestatie – wordt gezien als een verkocht product of dienst. Je levert immers het product of dienst in ruil voor geld. Dit wordt door de Belastingdienst ook gezien als omzet. Bovendien moet je over het ‘verkochte’ product of dienst ook btw betalen. Bij het doen van de belastingaangifte maakt de Belastingdienst een onderscheid tussen ondernemer en geen ondernemer. Word je door de Belastingdienst als ondernemer gezien? Dan valt het financieren via crowdfunding onder de inkomsten van je onderneming. Ben je geen ondernemer? Dan kun je de inkomsten opvoeren via overige werkzaamheden bij de belastingaangifte.
Wel of geen BTW?
Bij reward based crowdfunding wordt er als het ware een product of dienst verkocht – je krijgt geld in ruil voor een tegenprestatie. Daarom betaal je over dit geleverde product of dienst btw. Hoe hoog dit tarief is – dus 9%, 21%, verlegd of vrijgesteld – is afhankelijk van het product of de dienst. De waarde van de tegenprestatie – en dus de waarde waarover je btw betaalt – bepaal je door je standaardprijs te rekenen of een vergelijkbare prijs in de markt als uitgangspunt te nemen. Belangrijk om te onthouden voor de boekhouding: een donatie wordt gezien als omzet en moet worden aangegeven voor de inkomstenbelasting. Hier betaal je geen btw over. Een donatie is dus altijd vrijgesteld van btw. De tegenprestatie is een ander verhaal. Hier betaal je wél altijd btw over. Kort gezegd: donatie is omzet en tegenprestatie is btw.
Een ANBI-status aanvragen
Een ANBI staat voor algemeen nut beogende instelling – een instelling die zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Belastingtechnisch kan het nuttig zijn om een ANBI-status aan te vragen. Donateurs van een ANBI mogen namelijk hun donaties aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Bovendien geldt er voor donateurs van culturele ANBI’s een extra belastingaftrek. Hierdoor kan het aantrekkelijk voor geldgevers zijn om te doneren aan een crowdfundingcampagne met een ANBI-status.
Meer weten over crowdfunding en de Belastingdienst?
Het is verstandig om voor je van start gaat met een crowdfunding campagne contact op te nemen met een boekhouder of accountant. Elk project is anders en kent specifieke omstandigheden. Voorkom problemen en laat het vooraf checken door een specialist of neem contact op met één van de adviseurs van Move Your Crowd.
Lees alles wat je moet weten over crowdfunding in het boek ‘Starten met crowdfunding in 60 minuten’ of ga zelf aan de slag met jouw campagne met behulp van ‘Crowdfunding, het Werkboek.’ Beide boeken zijn te bestellen op www.moveyourcrowd.nl/boeken